Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Internet Explorer – legendarni pretraživač odlazi u tihi zaborav

Natalija Jović 10.7.2022. Komentari

Internet Explorer nastao je 1995. godine i dugi niz godina je bio podrazumevan kao pregledač za Microsoft Windows porodicu operativnih sistema. Internet Explorer je bio najpopularniji veb-pretraživač širom sveta kada je nadmašio Netscape Navigator, sve do 2012. godine kada ga je u senku bacio Chrome.

Foto: pixabay.com

Micorsoft Internet Explorer sadrži različite internetske mreže, postavke sigurnosti i deljenje mrežnih datoteka. Internet Explorer podržava daljinsku administraciju, konfiguraciju proksi servera, VPN i FPT klijentske mogućnosti. Nove sigurnosti pretraživača ojačale su sigurnosne funkcije pretraživača za borbu protiv malvera i psishingaTokom postojanja ovog pretraživača objavljeno je 11 verzija istog. IE11 je poslednja verzija, koja je objavljena 2013. godine. Micorsoft je jednom napravio verzije Internet Explorera za Unix mašine i Max OS X, ali su ove verzije brzo ukinute.

Ko i svaki pretraživač i IE imao je svoje prednosti i mane. Mane ovog legendarnog pretraživača mogu se ogledati u preopterećenju interfejsa, bez napretka u obeležavanju, uređivanje liste favorita je kao godinama unazad, novi menadžer preuzimanja, poboljšan je u odnosu na ranije verzije. Međutim, novi menadžer preuzimanja ne prepoznaje neke od tipova datoteka, koje se mogu preuzeti, recimo datoteku slika. Iako ovaj pretraživač pruža mnoge prednosti poput prisutnosti ogromne trgovine sa ekstenzijama, aplikacijama i temama, pogodnost i brzinu, saundboks tehnologiju, koja štiti od infekcija i hakovanja, korišćenje Gulg naloga za sve usluge, prisutnost načina na koji se vaši podaci neće prikupljati Incognito, stalna automatska ažuriranja, nedostaci se ističu u sledećim stavkama: potrebno je puno RAM-a ukoliko je potrebno otvoriti više kartica, zbog autorizacije u Gugl uslugama, kompanija može prikupljati korisničke podatke, dok zahtevnijim korisnicima izgled pretraživača neće biti zadovoljavajuć, več previše jednostavan.

Internet Explorer nije zvanično nestao, već je povukao pretraživač iz nekih verzija Windowsa 10, te će ovaj pretraživač živeti u Internet Explorer Micorsoft Edge programu, koji je baziran na Chromiumu.

Izvori: eyewated.comshongames.ru

it,internet explorer,windows10,microsoft edge,chrome,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.