Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Šta je veb, a šta veb-portal?

Jovana Ilić 25.6.2022. Komentari

Svedoci smo toga koliko se izraz „portal” danas često koristi za imenovanje raznih pojmova na internetu. Pored toga, svesni smo naglog porasta broja veb-portala, kojima u stvari stranice na internetu omogućavaju pristup različitim infromacijama iz više izvora. Pored mnogobrojnih informacija postoje i aplikacije, forumi, igrice i zanimljivosti koji su zajednički za veći broj korisnika.

Foto: pexels.com

Najlakše objašnjeno, veb-portal je veliki veb-sajt. On poseduje daleko više opcija i informacija nego standarni veb-sajt, specifične uslove izrade, strukturu i server na kome se nalazi. Način izrade je mnogo kompleksniji, pa je shodno tome potrebno odvojiti dovoljno vremena za primenu koncepta, dizajna i funkcionalnosti.

Realizacija veb-portala moguća je na dva načina: OpenSource varijanta (jeftinija opcija) i Custom varijanta (kvalitetnija opcija). OpenSource je jeftinija za izradu, ali ovakva vrsta portala je odlična za news portale, odnosno portale koji objavljuju vesti. Custom varijanta pruža veću sigurnost i kvalitet. Može da ima sve funkcije koje ste zamisli, pored toga odlično je rešenje ako neko želi da se ozbiljno bavi portalom. Iako period izrade traje duže, nema ograničenja.

Portale mogu da kreiraju države, ministarstva, fakulteti, škole, komercijalne ili sportske organizacije, pa čak i pojedinci. Portal je vodič koji nam pomaže da pronađemo pojedinačne stranice. Same usluge koje pruža portal zavise od pravca vlasnika sajta, interesa i mogućnosti. Svrha portala je baš u tome – da zadovolji potrebe korisnika i privuče nove.

Izvori: explicitdesign.orgposlovnainformatika.rsbirmiss.com

it,OpenSource varijanta,Custom varijanta,informacije,vebportal,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.