Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Pojam i primena interneta

Jovana Ilić 5.6.2022. Komentari

Živimo u svetu u kome je internet tehnologija prisutna u svim sferama života. Funkcionisanje bez interneta je otežano, a kako se svakim danom sve više i više tehnologija razvija, primorani smo da učimo, stvaramo i koristimo sve ono što internet donosi. Internet predstavlja globalnu mrežu koja povezuje hiljade drugih mreža. S obzirom na to da je tu, na svakom koraku, svakodnevni život i navike se menjaju sa njegovim razvojem.

Foto: pixabay.com

Obrazovanje, lečenje, trgovina, putovanja, komunikacija između lica i mnoge druge obaveze se danas mogu završiti putem interneta. To nam u suštini i predstavlja olakšanje. Putem interneta danas nam je sve nadohvat ruke. Jedna od najznačajnijih karakteristika jeste komuniciranje na daljinu. Internet omogućava komunikaciju između bilo koja dva udaljena računara, pošto poruka može, zahvaljujući ruterima (uređaj koji određuje put kojim se odašilju poruke), putovati različitim virtuelnim putevima.

Internet kao globalna svetska mreža nema cenzuru i nema prepreka. Pristup internetu je moguće ostvariti na više načina. Svaki od tih načina, kada se analiziraju brzina prenosa, pouzdanost, raspoloživost, te cena, ima svoje prednosti i slabosti. Neke od mogućnosti korišćenja interneta su: klasična telefonska linija, kablovski internet, bežična tehnologija Wi-FiISND i ADSL. Pojedinci od kuće ostvaruju vezu sa internetom, sklapanjem ugovora sa provajderom. Kada se papirologija završi, dobija se korisničko ime, šifra i elektronska adresa. Za korišćenje interneta potrebno je da se na računaru nalazi odgovarajući softver. Izbor softverskog paketa zavisiće od toga koji operativni sistem imate na računaru.

istockphoto 1335295270 170667a

Foto: istockphoto.com

Korišćenjem interneta i njegovih resursa moguće je zadovoljiti čovekovu osnovnu potrebu za druženjem. Četovi, razni forumi, imejlovi itd. omogućavaju čoveku stvaranje virtuelnog poznanstva i realizaciju gotovo svih oblika interakcije. Količina informacija, brzina dostupnosti, vremenska neograničenost korišćenja, odsudstvo geografskih barijera samo su neke od karakteristika i prednosti koje ističu socijalnu funkciju interneta.

Internet i dan-danas napreduje. Trenutno je nemoguće odrediti koliko korisnika postoji na internetu, ali, prema procenama, u 2014. godini internet je imao preko tri milijarde korisnika. Internet je u Srbiji postao dostupan krajem 1995. godine, kada je povezan Računski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB).

Izvori: informatika916193154.wordpress.comlekcije.mfp.co.rs

it,internet,pojam i primena,savremena tehnologija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.