Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Onlajn platforme za čitanje knjiga

Ganja Nikolić 9.1.2022. Komentari

Svojim sve većim razvojem, tehnologija je unela mnoge promene u svakodnevni život. U moru različitih mogućnosti sa kojima se danas susrećemo, svakako se nalazi i opcija čitanja putem interneta. Kako je čitanje omiljena aktivnost mnogima, očekivano je da broj internet sajtova za čitanje naglo poraste. Zbog toga ljubitelji čitanja sada mogu da uživaju uz dobru knjigu u novom formatu – onlajn.

Foto: pixabay.com

Nema sumnje da je internet, od svoje pojave, sa sobom doneo neverovatne promene i mogućnosti, kakve smo nekada mogli samo da sanjamo. Kada je čitanje u pitanju, mnogo je načina da se internet iskoristi, jer postoje brojni sajtovi za čitanje ili pisanje. Veliki je broj sajtova na kojima neafirmisani autori stvaraju nova književna dela, a savršena knjiga udaljena je samo nekoliko sekundi. Čitanje je mnogima važno kako zbog zabave, tako i zbog činjenice da utiče na komunikativne i kognitivne sposobnosti. Virtuelne platforme za čitanje često su besplatne, a uz to su dostupne uvek i svuda, što olakšava izbor literature i samo čitanje. Većini ovih platformi može se pristupiti putem telefona ili tableta, a ukoliko čitate dok putujete, ovo će vam smanjiti prtljag. 

Aplikacija Libby omogućava pristup lokalnoj i drugim bibliotekama, te je tako moguća jednostavna pretraga i odabir jedne od hiljade elektronskih i audio-knjiga. Nalik ovome je i Hoopla koja, takođe, nudi pristup lokalnoj bilbioteci i drugim bibliotekama, ali su ovde dostupni i drugi sadržaji, kao što su filmovi i muzika. Library of congress nudi besplatne klasične knjige pogodne za sve uzraste, a to isto nudi i Project Gutenberg. Marshall adult education pomaže odraslima da usavrše tečno čitanje i razumevanje. Takođe, ovaj sajt je odličan za sve koji žele da usavrše poznavanje engleskog jezika. Open library deo je internet arhive koji može da se dorađuje, a glavni cilj ove platforme je omogućavanje pristupa objavljenim knjigama svuda. ManyBooks nudi niz besplatnih elektronskih knjiga, kao i knjige koje su objavili samostalni autori. Rakuten Kobo takođe nudi besplatne elektronske knjige.

istockphoto 1021644778 170667a

Foto: unsplash.com 

Preko Amazona je, takođe, moguće pristupiti besplatnim elektronskim knjigama, ali izbor dosta varira. Za članove Amazon Prime-a omogućen je pristup elektronskoj knjizi besplatno svakog meseca, ali i ova opcija varira. Barnes & Noble nudi besplatne NOOK knjige, ali su kvalitet i opcije koje uz to dolaze različite svakog meseca. NASA nudi elektronske knjige koje su u dodiru sa poljem istraživanja kojima se bavi. U to spadaju aeronautika, istorija i nauka uz akademske vodiče za samostalno učenje.

BBC je javni servis koji se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je dostupan svuda širom sveta. Omogućava neograničeno besplatno čitanje. Rojters je još jedan besplatni izvor koji ne ograničava sadržaj koji se čita ili gleda,  a trudi se da prikaže samo pouzdane informacije i vesti.

Izvoriwww.aphasia.com

 

it,knjige,elektronske knjige,elektronsko čitnje,ebook,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.