Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Sve o Snepčetu i njegovim prednostima

Emilija Miliev 12.6.2021. Komentari

Živimo u doba tehnologije i nauke. Društvene mreže predstavljaju platformu za ljude, uglavnom mlade, koji žele da komuniciraju jedni sa drugima, dele svoja mišljenja, razmenjuju iskustva, a takođe da podele neki sadržaj sa publikom. Osim Instagrama, TikToka, Tvitera, Snepčet je jedna od popularnijih društvenih mreža među milionima ljudi.

Foto: pexels.com

Snepčet je osnovan 2011. godine. Osnivač aplikacije je Evan Spiegel, dok je simbol (logo) mali duh. Sama aplikacija se sastoji iz samo pet ekrana, koje menjate povlačenjem prsta. Kada uđete u aplikaciju, automatski se pali kamera i već možete krenuti sa fotografisanjem ili snimanjem video-zapisa, u zavisnosti od toga šta više volite. Ono što prvo padne na pamet svakome od nas kada se spomene Snepčet jesu razni efekti, filteri, fotografije i kratki video-snimci koje nudi ova platforma. Aplikacija služi za pregledavanje i razmenu sadržaja među korisnicima i apsolutno je besplatna za preuzimanje i korišćenje, za sve Android i iOS uređaje. Aplikacija nudi video-zapise, razne fotografije, crteže, drugačije rečeno snepove, a pored toga putem ove aplikacije moguća je i razmena poruka. Popularna je kod tinejdžera, ali je koriste i oni malo stariji.

Snepčet i njegova popularnost se širi velikom brzinom, pretivši da prestigne popularnije aplikacije poput TikToka i Instagrama. Na njemu se na dnevnom nivou razmeni preko milijardu snepova, a pregleda se čak sedam miliona video-zapisa. Osnovna, a takođe i jedna od glavnih karakteristika ove aplikacije, koja je izdvaja od svih ostalih, je privatnost korisnika i stroga kontrola vidljivosti materijala koji se razmenjuje. Unutar aplikacije postoji i mogućnost razmene poruka. Fotografije i video-zapise koje korisnik šalje ostalim korisnicima su vidljive samo deset sekundi. Takođe, poruke se posle otvaranja automatski brišu iz četa. Još jedna od bitnijih stvari – uvid u to ko je pregledao vaš snep ili pak skrinšotovao. Ono što najviše osvaja korisnike je to što postoji mogućnost da trenutno delite svoju lokaciju i sve ostalo što ide uz to (neki lep trenutak). 

pexels thought catalog 2228569

Foto: pexels.com 

Uspeh, velika promena i ono što najviše ovu aplikaciju razlikuje od svih ostalih je to što možete videti apsolutno bilo čiju priču, bez obzira na to da li je taj korisnik umrežen sa vama ili ne. Odnedavno je na Snepčetu uvedena i mogućnost prezentacije velikih brendova, poput MTV-a i Vice-a. Postoje i kratki filmovi, koji su dostupni samo korisnicima Snepčeta. Sve se to nalazi u opciji DiscoverNa Snepčetu možete dodati random korisnike, osobe iz svog imenika i osobe koje pretražujete sami. Random korisnike vam platforma sama preporučuje. Ovo je, možda, jedina aplikacija koja vam pruža mogućnost da vidite gde se ko nalazi, jednostavnim klikom na dugme lokacija. Sve korisnike koje imate na Snepu će automatski biti prikazani. Umesto profilne slike, kao na svim ostalim aplikacijama, Snepčet koristi Bitmoji koji može sličiti vama ili biti potpuno neka druga osoba. Sve zavisi od toga da li ste kreativni ili želite da vas ljudi lakše prepoznaju. Takođe, Bitmoji se može oblačiti kao prava osoba. Nude se razne kombinacije, ali postoji mogućnost da sami uređujemo svoj lik. Snepčet sa Vašim likom, svakog dana pravi Bitmoji Stories sa ilustrovanim tekstom i slikama, koje su korisnicima dostupni 24 sata.

Što se samih filtera tiče, na Snepčetu možete naći razne. Od onih običnih u boji, crno-belih, smešnih, filtera koji vam izobličavaju lice i prave grimase umesto vas, do onih koji služe za malo ulepšavanja. Najpopularniji filter bio je s velikim jezikom i ušima koji je sličio psu. Vremenom je taj filter prerađen i sada postoji više varijanti: sa svetlucavim ušima, u duhu Božića, Uskrsa i mnogih drugih. Pored ovog filtera, Snepčet barata i ostalim drugim filterima iz sveta životinja, ali su oni manje popularni i ne koriste se često. Jedan od najpopularnijih danas je ubedljivo Soft filter (nežni filter), koji u potpunosti sredi sve nepravilnosti na licu. Masovno ga svi korisnici upotrebljavaju. Pored ovog filtera tu su i mnogi drugi za ulepšavanje, koje pored devojaka, koriste i muškarci. Kada odradite neku sliku, sa nekim efektom ili bez njega, postoji i mogućnost ubacivanja teksta po želji sa raznim fontovima i stikerima sa vašim likom. Tu su i oni filteri za one koji više vole zabavu i smeh. 

Izvoriwww.ucionica.net, www.elle.rs 

it,snapchat,tehnologija,aplikacija,snepovi,korisnici,filteri,zabava,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.