Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Kako se Kina tehnologijom bori protiv virusa korona?

Ljubica Slavković 18.3.2020. Komentari

Prva pojava virusa korona zabeležena je u Kini. Nakon toga, virus se proširio na čitav svet. Ova država je, zahvaljujući raspoloživim resursima i inovativnoj tehnologiji, znatno ublažila širenje i uspela da profiliše ljude koji su se nalazili u rizičnoj zoni zaraze. Zahvaljujući tehnološkom napretku, COVID-19 identifikovan je za mesec dana. Kina se tehnologijom bori protiv ovog virusa.

Foto: www.istart.com.au

Color Coding ili obojeni sistem zdravstvenih rejtinga, koji svakodnevno prati milione ljudi, spada u oružje kojim se Kinezi bore protiv virusa. U pitanju je aplikacija za pametne telefone, koja ljudima pokaziuje tri boje − zelenu, žutu ili crvenu, na osnovu njihovih putovanja i istorije bolesti. Da li osoba treba biti u karantinu ili joj je dozvoljeno slobodno kretanje −odlučuje se na osnovu boje.

Na javnim mestima dozvoljeno je kretanje samo onima koji su dobili zelenu boju nakon upotrebe označenog KR koda. Na većini javnih mesta postoje kontrolni punktovi gde se svakome proveravaju kod i telesna temperatura. Više od 200 kineskih gradova koristi ovaj sistem, a uskoro će biti prošireno i u celoj zemlji.

29china surveillance 1 superJumbo
Foto: www.acm.org

Robotika je još jedno sredstvo u ovoj borbi. Zahvaljujući njoj, fizičko prisustvo čoveka nije neophodno, što umanjuje mogućnost širenja zaraze. Roboti su svuda, kako bi zamenili čovekovo prisustvo i pomogli u obavljanju svakodnevnih aktivnosti čoveka. Osim što mogu obavljati svakodnevne poslove, u mnogim bolnicama roboti vrše dijagnostiku i sprovode termičko snimanje.

U nekim teško pogođenim područjima, bespilotne letelice ili dronovi od velike su pomoći, jer transportuju medicinsku opremu i uzorke pacijenata. To štedi vreme, povećava brzinu isporuke i sprečava rizik od kontaminacije uzoraka. Dronovi lete sa plakatima KR koda i mogu skenirati okolinu kako bi se registrovalo zdravstveno stanje stanovnika. Postoje i poljoprivredni dronovi koji raspršuju dezinfekciona sredstva na selu. Dronovi koji imaju mogućnost prepoznavanja lica takođe se koriste za emitovanje upozorenja građanima da ne izlaze iz svojih domova i pozivaju ih da nose maske.

drone

Foto: www.nepalhalkhabar.com

Rad sa velikim podacima i prepoznavanjem lica takođe može biti od velike pomoći. Pristup javnim informacijama doveo je do stvaranja nadzornih ploča koje kontinuirano prate virus. Mnogo organizacija razvija nadzorne table pomoću velikih podataka. Tehnike prepoznavanja lica i tehnike infracrvene temperature instalirane su u svim vodećim gradovima. Kineske kompanije poput SenseTime i Hanvang Technology tvrde da su osmislile posebnu tehnologiju prepoznavanja lica koja može tačno prepoznati ljude čak i ako su maskirani.

Aplikacije za pametne telefone takođe se koriste za praćenje kretanja ljudi i utvrđivanje toga da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Al Jazeera je izvestila da je telekomunikaciona kompanija China Mobile poslala SMS-ove državnim medijskim agencijama, informišući ih o ljudima koji su zaraženi. Poruke su sadržale sve detalje o istoriji putovanja tih osoba. Takođe, postavljene su CCTV kamere na većini lokacija, kako bi se osiguralo da oni koji su u karantinu ne izađu napolje.

detect1 640x355
Foto: www.geospatialworld.net

AI, odnosno veštačka inteligencija, danas igra vodeću ulogu u zdravstvu. Uz pomoć analize podataka i prediktivnih modela, medicinski profesionalci su u stanju da saznaju i nauče više o mnogim bolestima. Uz pomoć brzog algoritma, koji je dostupan timovima koji se bore protiv epidemije, lakše je utvrditi strukturu virusa.

U vreme ozbiljnog pritiska na zdravstvene radnike i rizika od kontakta između ljudi, autonomna vozila pokazala su se kao velika pomoć u isporuci osnovnih proizvoda, poput lekova i prehrambenih proizvoda. Platforma za vozila Apollo pridružila se pokretaču Neolik-a koji je samostalno vozio kako bi isporučio zalihe i hranu u veliku bolnicu u Pekingu.

Izvori: geospatialworld.nettechnologyreview.com.

it,Kina,tehnologija,coronavirus,covid19,AI,aplikacija,ColorCoding,karantin,ljudi,kod,autonomna vozila,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.