U petak 3. novembra, sa početkom od 14:30 časova u prostorijama Elektonskog fakulteta, održano je svečano otvaranje dvadesetčetvoročasovnog programerskog takmičenja ,,Hakaton’’ pod organizacijom Studentskog inovacionog centra Elektonskog fakulteta (SICEF). 

Otvaranje ovogodišnjeg takmičenja pripalo je predsednici organizacije SICEF-a, Kristini Vučković, ali pored nje govorili su i ostali članovi organizacije kako bi objasnili pravila takmičenja i predstavili sponzore. Tema takmičenja je Softverka podrška pametnim gradovima, a glavni cilj takmičenja je podsticanje inovativnosti i kreativnosti, gde će takmičari morati da naprave adekvantu aplikaciju. 

Ovogodišnji Hakaton bio je u pipremi čitava dva meseca, a na njemu učestvuju osam timova sa po četiri člana, od kojih je šest sa teritorije Niša, jedan iz Novog Sada i jedan iz Rijeke. Kao motivaciju da iz godine u godinu organizuju takmičenje, Vučković je izdvojila same studente.

Ako se studenti ne zalažu za studente, ne možemo da očekujemo da se neko drugi zalaže za naskazala je ona.

Foto: SDL redakcija/ Jovana Ilić 

Nakon otvaranja, održana su predavanja kompanije Cubic MotionDSP na čelu sa Irenom Đorđević koja je govorila na temu Computer Vision in Action. Nakon prvog predavanja, usledilo je predavanje kompanije Badin Soft, gde su Miloš Stojanović i Mladen Jović govorili o Guardians of Digital Identity: A Journey. Na kraju, saradnice na projektima Naučno-tehnološkog parka, Natalija Milićević i Mina Matić, govorile su na temu: Tehnološko preduzetništvo i akceleratorski program Launher

Po završetku predavanja, svaki tim dobio je posebnu prostoriju u kojoj će raditi na svojoj aplikaciji uz pristup internetu, a nakon isteka vremena, oni svoje aplikacije predstavljaju žiriju. Prezentacija radova biće u Naučno-tehnološkom parku, 5. novembra gde će stručni žiri proglasiti pobednika.

O autoru