U utorak, 14. novembra, od 12 do 18 časova u Naučno-tehnološkom parku održaće se prvi celodnevni sajam poslova i karijernog savetovanja u oblasti gejminga. Sajam je namenjen onima koji su zainteresovani za karijeru u gejming svetu. Posetioci sajma će moći da se upoznaju sa vodećim gejming kompanijama poput Ubisoft Belgrade, Webelinx Games, Sperasoft i PackDev interactive”, sa njihovim zaposlenima i sa ekipom sa Elektronskog fakulteta, kao i da prikažu svoje crteže gejm art seniorima, prisustvuju predavanjima i promociji nove platforme i emisije Shift2games-a 

Tokom celoga dana sajma sprovodiće se raznovrsni program za ljubitelje gejming sveta. Za iskazivanje kreativne strane, tu je Artist feedback fotelja, gde će se tokom dana pratiti tutorijali na YouTube-u i gde će učesnici na kraju moći da prikažu svoje radove senior artistima. Na sajmu će biti postavljeni i štandovi domaćih gejming kompanija, kao i HR kutak, gde će sa prisutnima pričati stručnjaci koji zapošljavaju gejming talente. Organizatori preporučuju da oni koji dođu ovim povodom ponesu svoj CV za prijave za prakse u nekim od kompanija. 

Deo programa uključuje priča o Motion Capture odelu, odnosno prezentacija ekipe sa Elektronskog fakulteta na temu Rococo odela za motion capture, a pruža se mogućnost i da se isproba specijalni tracker za glavu i da na telo glumice koja nosi odelo dodate virtuelnog lika koji imitira izraz lica. Za sam kraj, od 17 časova, na glavnoj bini će se održati i glavni program sajma: tri, kako organizatori kažu, inspirativna predavanja koja drže seniori iz industrije na teme game art-a, produkcije u igrama i gejm dizajna. 

Prvo predavanje će održati UI artisti Andrej Minić i Aleksa Novoić iz kompanije Ubisoft Belgrade. Oni će govoriti o tome kako postati artist bez prethodnog iskustva i na šta treba da se fokusirate tokom razvoja portfolija. Govoriće i o planovima u gejming karijeri, kako se pripremiti za proces regrutacije, kao i kako organizovati vreme i projekat tokom potrage za posao. 

Takođe, zaposleni kompanije PackDev Interactive govoriće o 3D asetima. Kako objašnjavaju organizatori, ovaj mali studio iz Niša radi asete za Unreal digitalnu prodavnicu, a samim tim govoriće o pravljenju 3D modela, kao i o tome sa kim sve sarađuju i kako su osnovali svoj studio. 

Kako dobru igru pored vizuelnog dela i programiranja čine i nivoi mehanike, a uglavnom se time bave dizajneri, za kraj će predavanje održati Miloš Ranđelović (Webelinx Games, Game Designer – Game design – Press space to jump). Ranđelović je takođe iz studija koji je stacioniran u Nišu, a čije igre se igraju širom sveta. 

Ulaz je besplatan i otvoren za sve, a mesta nisu ograničena.

 

O autoru