Menstrualno siromaštvo je termin koji se sve češće može čuti u medijskom svetu. Ovo nije samo „ženska tema”, već ozbiljna društvena tema koja se tiče svih zemalja, bilo da se govori o razvijenim ili manje razvijenim državama. Nacionalna kampanja za borbu protiv menstrualnog siromaštva krenula je upravo iz Niša. Na univerzitetima u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, higijenski ulošci će moći da se nađu besplatno u ženskim toaletima. Kampanju je pokrenuo brend „Libresse”, u saradnji sa Udruženjem „Ženska inicijativa”, a od svakog prodatog proizvoda kompanija će izdvojiti 17 dinara u svrhu doniranja menstrualnih uložaka studentikanja pomenutih univerziteta.

Ako se na samom početku krene od podataka, oni zvanični ne postoje, ali procenjuje se da žene u Srbiji na godišnjem nivou za menstrualne i higijenske proizvode moraju da izdvoje najmanje 8.000 dinara. Međutim, pored toga, porez na menstrualne higijenske proizvode jednak je u drugim komercijalnim oblastima i iznosi 20 odsto, što bi značilo da je Srbija na vrhu u regionu kada je pitanju visina oporezivanja proizvoda za žene.

Pred sam početak kampanje koja kreće od danas, a trajaće do 31. maja, u Deli prostoru održana je promocija kampanje na kojoj su govorile Milica Sekulić iz Ženske inicijative, predstavnica studenata Ekonomskog fakulteta Anđela Durmišević i predstavnica kompanije Essity iz Hrvatske Maša Bašić, dok je sa njima razgovor vodila novinarka Branislava Jovanović. 

Kako se na početku istaklo, menstrualno siromaštvo pogađa sve zemlje, ali je nekako to kod nas vidljivije, samim tim što postoji stigma, a ove teme se često smatraju tabuom, što čini da se i preko ove oblasti vidi rodna neravnopravnost. Milica Sekulić, koja je svakako pokrenula ovu bitnu temu u društvu, prisetila se samog početka. Kao studentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a s obzirom da je sociolog, pokrenula je anketu sa kolegama na kojoj su, kako kaže, dobili poražavajuće podatke putem kojih su saznali da koleginice u 21. veku koriste krpe i slične proizvode kako bi zaustavile krvarenje u toku menstruacije. Tako je krenula ideja i akcija da se neophodni higijenski proizvodi obezbede besplatno za studentkinje, a kako dodaje unazad 3 godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u ženskim toaletima postoje besplatni menstrualni proizvodi, kao i na još 26 fakulteta u Srbiji.

Nije samo obezbeđivanje besplatnih higijenskih uložaka poetna svega ovoga, jako je bitno da radimo na tome da tabu temu o menstruaciji sve više razradimo, takođe je istakla Sekulić.

milica_foto_jovana_ilic

Promocija kampanje u Deli prostoru; Foto: SDL redakcija/ Jovana Ilić

Maša Bašić dotakla se platežne moći i upozorila da istraživanja i koja jesu rađena, rađena su na onlajn uzorku, što samo znači da je situacija znatno gora, jer postoje žene koje nemaju pristup internetu kako bi odgovorile na anketu. Ispred kompanije koju zastupa istakla je da su srećni što su pioniri u borbi protiv menstrualnog siromaštva, a da je ovo prva godina kako nastupaju na regionalnoj razini. U toku ove kampanje, cilj im je da obezbede godišnju zalihu za studentkinje. Ona dalje dodaje da je želja da sve devojke, uklučujući i one koje imaju manju platežnu moć, mogu da pohađaju predavanja, da dođu bez srama u toku menstrualnih dana.

Da se jednostavno mogu posvetiti svom obrazovanju, pohađanju nastave, svom zdravlju, jer zapravo pitanje menstualnog siromaštva nosi veliki deo ženskog zdravlja. Kada pričamo o rezultatima istraživanja, tu se pokazalo da veliki broj žena i devojaka ne menja dovoljno redovno uloške i ostale menstualne potrebštine, jer ne mogu priuštiti da kupe dovoljno zaliha kako bi održavale tu higijenu na razini. Znamo kako to može završiti sa brojnim zdravstvenim problemima, naglasila je ona.

Dodaje i da se devojke često odlučuju za kupovinu proizvoda za koje misle da su nižeg kvaliteta, jer su jefitniji, a da zapravo ne koriste brendove koje bi htele. Ako se ponovo vratimo na menstruaciju kao tabu temu, od Maše dobijamo podatak da je Libresse zapravo prva kompanija koja je krenula da prikazuje krv u svojim reklamama, odnosno crvenu tečnost.

Zar nije neprirodno da mi ne znamo kako izgleda taj biološki proces za nas, a onda kompanije pokazuju plavu tekućinu, jer je neprihvatljivo pokazati kako to zapravo izgleda. Mi smo jako ponosni što su muškarci u našoj vladi počeli izgovarati reč menstruacija u saboru i to zvuči toliko banalno, ali nije, jer je to reč od koje se bežalo. Još uvek postoji toliko izraza koja se koriste radije nego reč menstruacija - tetka, stvari i slično. Dakle, mi bežimo od toga da stvari nazovemo svojim imenom zato što je to tabu. Definitivno ima pomaka i ono što je cilj ove kampanje i svih ovakvih kampanji je da što se više priča, tema postaje pitkija za razgovor. Svi bi trebalo da razumemo šta ovaj proces nosi za žene, ispričala je ona.

masa_basic_foto_jovana_ilic

Promocija kampanje u Deli prostoru; Foto: SDL redakcija/ Jovana Ilić

Bašić je naglasila i da je važno za Srbiju što ima ovakvu kampanju, koja bi trebala da i drugim kompanija pokaže da treba da se uključe u ovakve akcije, ali i da je ovo direktan poziv za institucije koje bi trebalo da krenu sa budžetiranjem sredstava za nabavku uložaka, kao što se izdvaja i za toalet papir i sapun.

Ovo nije luksuz, ovo je nužnost, svaki mali korak je ustvari veliki, zaključila je.

Pored toga što postoji pomak u razbijanju tabua kod mlađih generacija, jer je i velika zastupljenost interneta, a i sama percepcija i način komunikacije među mladima je opušteniji, ne treba zanemariti problem i kulturu koja potiče upravo iz porodice. Ove teme se dotakla predstavnica studenata niškog Univerziteta Anđela Durmišević.

Dolazimo do tog pitanja da li je mlade momke, naše kolege sa fakulteta, braću, porodica naučila da je to tema o kojoj treba otvoreno pričati, da nije nekulturno ostaviti uložak u kanti jer mu je tamo mesto, da to nije sramota, već da je nešto što je normalno. Dilema ne sme biti - hoću li danas da odem i položim ispit ili to neću moći jer nemam novca za uložak, istakla je ona.

anđela_foto_jovana_ilic

Promocija kampanje u Deli prostoru; Foto: SDL redakcija/ Jovana Ilić

Objasnila je i da to što je nekome uložak deo potrošačke korpe, nekom drugom to predstavlja luksuz. Durmišević je primetila i da sve veći broj ugostiteljstih lokala u svojim toaletima ostavlja besplatna sredstva za higijenu, a pored menstrualnih proizvoda mogu se naći i drugi poput vlažnih maramica, dezodoransa. Anđela je zamolila i sve javne, obrazovne institucije, organizacije civilnog sektora, udruženja da na način na koji mogu doprinesu da se podigne svest o ovom menstualnom siromaštvu.

Pitanje koje je stiglo iz publike odnosilo se na zloupotrebu ovih besplatnih proizvoda, odnosno na to da se dešavalo da neko pokupi više proizvoda, a korpa ostane prazna. Sve tri su istakle da je u tom pogledu važna solidarnost, a kako je Milica Sekulić rekla, potrebno je da same razvijemo svest i empatiju o tome da neke druge naše koleginice nemaju iste uslove kao mi.

Kako su još jednom ispred kompanije saopštili, pored toga što je cilj da se ovim projektom obezbedi godišnja zaliha uložala za 50 fakulteta i blizu 50.000 studentkinja, dugoročnija ideja im je da ova praksa zaživi i na svim univerzitetima, fakultetima i srednjim školama u Srbiji.

Podsetimo, Savez studenata Filozofskog fakulteta je u septembru prošle godine uz pomoć Filozofskog fakulteta i Ženske inicijative obezbedio besplatne higijenske uloške za svoje studentkinje, a na taj način je Filozofski fakultet u Nišu postao osmi u Republici Srbiji koji je ovom akcijom podržao svoje studentkinje. Pored Filozofskog fakulteta, u Nišu su podršku svojim studentkinjama prihvatanjem ideje uvođenja besplatnih higijenskih uložaka pružili i Mašinski i Prirodno-matematički fakultet.

U nastavku možete pogledati foto galeriju sa promocije kampanje. 

O autoru