Prijave za muzičko takmičenje Frankofona pesma, koje ove godine ulazi u drugu deceniju održavanja, su otvorene i trajaće do nedelje, 25. februara. Takmičenje organizuje Francuski Institut u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš, a pravo na učešće, kao i prethodnih godina, imaju mladi od 13 do 28 godina. 

Regionalno takmičenje biće održano 9. marta, a svi zainteresovani bi trebalo da izaberu pesmu na francuskom jeziku, koju će potom pred žirijem otpevati u gradu koji navedu u prijavi: Niš, Novi Sad, Beograd ili Kladovo. Iz svakog grada se biraju četiri kandidata i to dva iz kategorije juniora (od 13 do 17 godina), odnosno dva iz kategorije seniora (od 18 do 28 godina). 
 
Odabrani učesnici imaće priliku da se takmiče za prvo mesto u finalu koje je zakazano za 31. mart u Nišu u Narodnom pozorištu. Takođe, oni koji su zainteresovani za takmičenje, trebalo bi da popune onlajn formular putem linka, gde mogu pronaći i dodatne informacije. Nakon popunjavanja formulara, u zavisnosti koji grad takmičari odaberu, imaće audiciju prema rasporedu koji se nalazi u detaljnom pravilniku konkursa
 
Pobednik senior kategorije dobija tablet Samsung Galaxy Tab S6, dok pobednik kategorije junior osvaja Airpods.
 
Takmičenje za Frankofonu pesmu prvi put je održano 2004. godine i do danas broji preko 1000 mladih učesnika. Na manifestaciji, koju organizaciju Francuski Institut i Studentski kulturni centar Niš, stotine mladih pevača-amatera svake godine je u prilici da nastupa pred žirijem koji je sačinjen od profesionalaca iz oblasti francuskoj jezika i muzike.

O autoru