U subotu, 22. juna, u Tvrđavi sa početkom od 16 časova, otvoren je drugi Oldtajmer festival koji je posvećen ljubiteljima starih automobila, a ove godine se na izložbi našlo oko 60 vozila. Izloženi su retki i zanimljivi modeli iz davnih vremena, a neki od njih pristigli su iz drugih gradova i država. 

Izloženi automobili putovali su kroz vreme, od 60tih, 70-tih i 80-tih godina, a održali su se sve do danas. Na ovogodišnjem festivalu prikazana je paleta Zastavinih automobila, sa svim modelima, poput Fića, zatim Mercedesa, Kabrioleta, Mini morisa, Forda. Onaj koji je najviše privukao pažnju je Ford Mustang, koji je postao popularan među mlađim posetiocim zbog raznih filmova u kojima se pojavljuje. 

46

Foto: SDL redakcija/ Kristina Milojević

Međutim, izdvojio se tu još jedan autentičan automobil marke Džip Vilis iz 1941. godine. Vlasnik ovog automobila je Marko Biljić iz Oldtajmer kluba.

Predsednik Oldtajmer kluba Nenad Avramović je istakao za Studentski dnevni list da o ovim automobilima treba da se zna, da ih treba čuvati i održavati kako bi jednog dana prepustili da i neko drugi uživa u njima. Avramović se takođe dotakao dizajna automobila: 

Današnji dizajn nije prepoznatljiv, sve što danas izađe, ne prepoznaje se. A ovi automobili su upečatljivi, ostaju jer imaju vanvremenski dizajn. Niko ne može da zaboravi Mini morisa, to je karoserijski dizajnerski, recimo, stari Porše, je zaštitni znak, Spačega će uvek prepoznati, jer je specifičan. Ne pričamo o vrednosti ili kategoriji vozila, već o dizajnu.

Svaki od ovih oldtajmera priča svoju priču. Ovi automobili su dokaz da staro može biti vredno i lepo, ako se neguje i održava. Automobil marke Honda civic, vlasnik David Stanković Rašeta spasio je od odlaska na otpad. Vozilo se koristi u svakodnevne svrhe, kao i za izlaganje na izložbama u Srbiji i regionu. Ovaj oldtajmer ima japanski dizajn, oštre detalje i kockaste delove. 

Honda ima čar nekog prošlog vremena i većina ovih automobila ima prelep dizajn. Ovaj automobil će privući više pažnje od nekog iz 2024. godine, rekao je Stanković Rašeta.

10

Foto: SDL redakcija/ Kristina Milojević

Kako saznajemo, neki od izloženih automobila, mogu se iznajmiti za potrebe svadbi, proslava i matura. Mercedes W110 iz 1962. godine, poznat kao Reponja zbog zadnjeg dela, Fića iz 1975. godine, koji nema fabričke pojaseve, ali je registrovan ove godine, samo su neki od automobila koji su traženi za iznajmljivanje čak serija i filmova. 

Izložba je trajala do 20 časova, ali su neki automobili mogli da se vide i satima iza toga, posle čega su se vlansici istima odvezli. Ovaj festival je drugi po redu u Nišu, a publika priželjkuje da postane tradicija. Festival je trajao dva dana, a pored revije oldtajmera, u slopu festivala organizovan je Sajam zdravog odrastanja, kao i koncerti Bijelog dugmeta i Beogradskog sindikata na platou Tvrđave. 

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija sa revije oldtajmera. Autorka fotografija je naša novinarka Kristina Milojević. 

O autoru