Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Istina i srce su najbolji putokaz

Jasmina Radonjić 14.1.2023. Komentari

Televizijski novinar Branko Stanković je u subotu, 14. januara, održao onlajn-predavanje u Novinarskoj školi Udruženja novinara Srbije. Tema ovog predavanja je „Novinarstvo posvećeno ljudima – dokumentaristika i televizijska reportaža”.

Foto: Jasmina Radonjić

Branko Stanković je govorio o svojoj emisiji Kvadratura kruga, koja sledećeg meseca ulazi u 22. godinu emitovanja, što je čini najstarijom dokumentarnom emisijom u svim televizijskim kućama u Srbiji. Stanković se uvek vodio time da na kraju svega ipak treba ostati čovek, pa je i zaštitni slogan njegove emisije bio Svi smo mi ljudi, treba biti čovek.

Živimo u vremenu gde je urušeno mnogo toga, gde se, čak i u medijima, laž poistovećuje sa istinom, dobro sa zlim, ljubav sa mržnjom, gde se mržnja vrlo često identifikuje sa dželatom, gde se rodoljublje poistovećuje sa kvazipatriotizmom. Treba u takvom vremenu trajati kao čovek, a posebno kao novinar, istakao je Stanković

Tokom predavanja naveo je šta očekuje svakog ko planira da se bavi ovom vrstom novinarstva.

Televizijsko novinarstvo je specifično. Mnogo je lakše kada vi pravite intervju za radio ili novine, jer vi samo mislite o svojim pitanjima. U televizijskoj dokumentaristici, govorim i o reportaži i o dokumentarnoj emisiji, dokumentarnom filmu, vi morate da razmišljate i o slici, i o dramaturgiji, i o režijinaveo je Stanković.

Napomenuo je i to koliko je bitan tim sa kojim radite, jer su to ljudi sa kojima delite dobro i zlo, druga porodica. Ovaj voditelj objašnjava da je njegov tim stalni i to mu je i bio uslov kada je postavljao emisiju. On veruje da, kada radite sa nekim toliko godina, onda počnete da dišete, delom slično, ali ne i potpuno isto. Takođe, dao je i jedan praktičan savet, a to je da uvek slušate svoje srce jer ono nikada ne greši.

Išao sam srcem i istinom, ali vi istinu uvek morate potkrepiti dokazima, ne smete da se igrate sa istinom tek tako ili da je prihvatite ovako ili onako. Istina i srce su vam najbolji putokaz, ne možete da pogrešite, mogu da vas prozivaju, mogu da vas optužuju, ali važno je da imate mirnu savest pred samim sobom, istakao je Stanković 

Svim slušaocima je dao savet na šta treba obratiti pažnju u ovom poslu, kao i savet da sa kim god pravite priču, vi morate njemu da se prilagodite i morate da vladate njegovim vokabularom.

društvo,uns,novinarstvo,Branko Stanković,predavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.