Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Uspešno završen projekat „Grnčarstvo za sve”

Maša Stojiljković 11.8.2022. Komentari

Konferencija za novinare povodom završetka projekta „Grnčarstvo za sve” održana je u prostorijama „Media i Reform centra” u sredu, 10. avgusta. Tom prilikom prisutnima su se obratili direktor „Deli prostora” Nenad Stojanović i predsednik „Omladinskog pokreta budućnost” iz Montane Todor Todorov.

Foto: Maša Stojiljković

Projekat Grnčarstvo za sve realizovan je u saradnji Deli prostora i Omladiskog pokreta za budućnost iz Montane u Bugarskoj, a sve u okviru programa INTERREG-IPA CBC prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Iste aktivnosti su realizovane kako u Nišu tako i u Montani, a pored grnčarstva organizovane su i obuke iz tradicionalnih folklornih igara.

Ja sam emotivno vezan i mislim da smo odradili dobar posao. Puno je nekih projekata, koji se urade samo da bi se uradili, a mislim da je ovo suprotno tome. Nešto što nas je potpuno opčinilo, a to je verovatno ta glina. Prezadovoljan sam rezultatima, preko 150 ljudi je prošlo kroz naš kurs. Obučili smo ljude i za folklorne igre i ono što je zanimljivo je da i ako se ovaj projekat završava zvanično za par dana, mi nećemo odustati od toga. Naš studio već radi, nalazi se u opštini Palilula u centru za razvoj malih i srednjih preduzeća, a ja se iskreno nadam da ćemo otvoriti još jedan studio na ulazu u Tvrđavu i da ćemo svim Nišlijama i Nišlijkama omogućiti da rade na grnčarskom točku, da naprave svoj suvernir i da ga ponesu kući i da se uvek sećaju ovog grada, poručio je Nenad Stojanović.

tekst grncarstvi

Prikaz filma; Foto: Maša Stojiljković 

Na konferenciji su dodeljene zahvalnice kako grnačarima, tako i prijateljima ovog projekta, a svi prisutni su imali prilike da vide i dvadesetominutni film o projektu, koji je prikazao istoriju oba grada, ali i dočarao atmosferu sa svih aktivnosti koje su sprovodene u ovom projektu.

Moja uloga je bila trener ili voditeljka folklora, ja sam bila ekspert folklora na projekta što je značilo da okupimo polaznike folklora, da oni nauče nešto od naših običaja, srpskih običaja i srpskih igara, ali  isto tako i da se prenese znanje iz Bugarske. Da se to znanje razmeni i da na kraju mi održimo dva koncerta, jedan u Bugarskoj, jedan u Srbiji, da predstavimo sve ono što smo naučili. Bilo je interesantvo iskustvo za mene, uglavnom su na projektu igrali početnici koji nisu znali kako se uopšte igra srpsko kolo i onda smo za četiri, pet meseci naučili da igraju da igraju neka najpoznatija kola iz Niša, a interesantno je bilo i u Bugarskoj, gde su njihove igre zapravo bile početak projekta odnosno to grnčarsko kolo, izjavila je Jelena Stanojević.

Ovaj projekat je imao za cilj da kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru poveća turističku atraktivnost grada.

društvo,deli prostor,Bugarska,montana,grnčarstvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.