Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Da li je rijaliti zamenio kulturu?

Petra Stamenković 16.6.2022. Komentari

Tribina pod nazivom „Reality Show kao (ne)kultura u Srbiji” održana je 15. juna u klubu „Feedback”. Ovo je bila treća, a ujedno i poslednja tribina u okviru ciklusa „Kulturni Nokaut vol.2” u organizaciji udruženja „Štek House”.

Foto: Ognjen Milošević

Govornici tribine su bili upravnik Departmana na smeru za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu Neven Obradović, kao i glumac Narodnog pozorišta, reditelj i pisac Miroljub Riki Nedović. Moderator tribine bila je Tamara Milojević

Tribina je počela vraćanjem u prošlost, gde su prisutni imali prilike da se prisete momenta kada su se rijaliti prvi put pojavili u svetu, a potom i na našem području. Predavači su govorili o tome kakav je uticaj ovakvog programa na mlade, a kako na odrasle, kao i koje društvene i kulturne vrednosti promovišu javne ličnosti koje učestvuju u rijalitijima i koje su postale zvezde tih programa. Da li je i kako rijaliti zamenio kulturu, bile su samo neke od teme koje su obrađene na ovoj tribini.

U ljudskoj prirodi je da zaviri kroz ključaonicu i posmatra tuđe živote. Problem sa institucijama je što kažu da to narod voli, umesto da sankcionišu takve stvari, rekao je Obradović.

Pitanja do kojih su se još dotakli bila su vezana za to da li su učesnici rijalitija posredno ili neposredno kreacije naših stavova i onoga što mi lično zastupamo dalje i kako se gleda na rasprostranjenu pojavu u kojoj zvezde rijalitija pišu knjige koje su među najprodavanijim u Srbiji.

Polako se pomera granica u rijalitijima, pitanje je šta je sledeće što će se dogodoti i intrigirati javnost. Problem leži i u tome što se rijaliti programi emituju u najgledanijem terminu, kada su dostupni i deci, a neke kultne ili muzičke emisije u vrlo lošem terminu, istakao je Nedović.

Bilo je reči i o peticiji koja je pokrenuta protiv rijaliti programa od strane građanskog pokreta Kreni-promeni i koju je potpisalo na hiljade ljudi. Kako predavači objašnjavaju, to je samo jedan od načina pomoću kojih se savremeni čovek može boriti protiv rijaliti programa. Sve počinje od publike koja sama može promeniti medijski sadržaj u kvalitetniji. 

 

društvo,tribina,feedback,rijaliti,štek house,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.