Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Pomoć mladima od niške Petničarke da nađu posao

Milena Živanović 15.1.2022. Komentari

Od škole do prvog stabilnog posla u Srbiji potrebno je da prođe skoro dve godine, što je mnogo duže u odnosu na ostale evropske zemlje u kojima je prosek šest i po meseci. Završena srednja škola ili fakultet je korak bliže poslu. Diplomirani psiholog, Marija Todosiljević, bavi se zapošljavanjem i pomaže mladima da započnu svoju profesionalnu karijeru. 

Foto: unsplash.com

Marija Todosiljević je 2020. godine završila osnovne studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, a pored toga se bavila istraživačkim radom i još kao srednjoškolka bila je polaznica istraživačke stanice Petnica. Osim studiranja bavila se i istraživanjima iz oblasti kliničke psihologije. Uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje Moja prva plata, Marija krajem 2021. nalazi posao u niškoj Agenciji i uporedo priprema svoj master rad, ali i državni ispit za rad u zapošljavanju. Dobila sam priliku da steknem prva radna iskustva u struci zahvaljujući Mojoj prvoj plati i dolasku u Agenciju, ali to je tek početak. Sve zavisi i od lične motivacije za usavršavanjem, ali i od volje i angažovanosti mentora u firmama u kojima su mladi na programu –  istakla je Marija.

Kako bi mladi bili usmereni na pravi profesionalni put, kako bi stekli neophodne veštine za predstavljanje sebe kod budućih poslodavaca, tu je karijerno vođenje i savetovanje. S obzirom na to da internet, a pre svega društvene mreže, olakšavaju nalaženje posla, mnogi mladi i dalje ne umeju da iskoriste digitalni prostor. To potvrđuju neadekvatni odgovori na brojne oglase za posao, ali i nedovoljno efikasno predstavljanje poslodavcima i nedostatak veština u pisanju CV-ja. Mladi su u ovom smislu nesnađeni i potreban im je svaki vid podrške prilikom prelaska iz školovanja na posao –  kaže Marija.

Svako sa završenom srednjom školom ili fakultetom ima dobar početak i dobru podlogu. Potrebno je samo da se mladi izlože tržištu rada, direktno poslodavcima ili Nacionalnoj službi za zapošljavanje

društvo,posao,mladi,pomoć,Zapošljavanje,petnica,Nacionalna služba za zapošljavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.