Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Dejan Grujić: „Ozbiljne stvari kreću iz neozbiljnih početaka”

Maša Stojiljković 16.12.2021. Komentari

Promocija knjige „Život na crticu” urednika Radio Beograda 202, diplomiranog glumca i novinara Dejana Grujića održana je 15. decembra u Velikoj sali Univerziteta. Na promociji je pored autora govorio i književnik Karlo Astrahan.

foto: Lana Stanisavljević

Knjiga Život na crticu predstavlja zbirku crtica kojima je autor od 2010. godine budio sve nas. Rođen je u Peći, diplomirao na Akademiji umetnosti u Prištini, a svojih 30 godina staža proveo je pred mikrofonom kao autor i voditelj živih emisija. Danas je urednik Vesti i emisije jutarnjeg programa Radio Beograda 202 – Ustanak u kojoj je redovno objavljivao svoju Crticu 202 do kraja 2018. godine. Za Studentski dnevni list govorio je o knjizi i crticama, ali i tome šta bi poručio svim mladim novinarima.

Vi ste diplomirani glumac, a danas ste novinar, voditelj, urednik. Koja profesija Vam je draža? Kako gledate na glumu sad sa ove distance?

Dejan Grujić: „Gledam je kao pomoćno sredstvo da pronađem, između ostalog, rešenja kako da lakše doprem do ljudi, kako da lakše prepoznam ljude od neljudi. Zato što se gluma, iako mnogi ne misle tako, može podvesti pod jednu od kategorija gde se, u stvari, duša istražuje. Kategorija gde se glumci, ako imaju talenta i želju da sebe upoznaju iznutra, tim poslom i bave. Ja sam se uvek bavio nekim poslovima koji su blisko u vezi sa glumom: radiom, televizijom, pa i pisanjem. Sve to nekako ima veze sa glumom. Tako da glumu smatram jednim dragocenim pratiocem.

Knjiga je nastala kao rezultat jednog zadatka koji ste dobili 2010. godine. Kako ste reagovali tada kad su Vam rekli šta se od Vas očekuje?

Dejan Grujić: „Na sve što je novo ja reagujem sa velikim oprezom. Vrlo sam sklon analizama, kako će to da izgleda, šta, zašto, zbog čega. Hiljadu nekih pitanja. Tada je to bio zadatak da počnem da pišem taj uvodnik za jutarnji program Radio Beograda 202 – Ustanak koji mi je dao tadašnji glavni urednik Darko Kocjan. Ja sam to počeo bojažljivo da pišem, onda sam se malo osmelio, a kada sam počeo da dobijam te neke povratne informacije od ljudi koji su nas pratili, što putem društvenih mreža, što putem radio-talasa, onda je to postalo ozbiljno. Ozbiljne stvari nastaju iz neozbiljnih početaka. To pravilo je bilo primenljivo u mom slučaju.

 

265844869 603944274161424 1483147454261833891 n

Promocija knjige Život na crticu; Foto: Lana Stanisavljević 

Vi ste radijski novinar, jako rano krećete na posao, još ranije ustajete. Kada su nastajale crtice?

Dejan Grujić: „Tačno u četiri ujutru sam počinjao da ih pišem, a u šest sam ih čitao. Bukvalno mi je trebalo dva sata da taj proizvod dođe do slušalaca. Ustajao sam u petnaest do tri, dok ustanem, stignem, sednem za računar. Išao sam autobusom u pola četiri sa vozačima gradskog prevoza, sa onima koji kreću da bi mi koji radimo od četiri,pet,šest mogli da stignemo. Ja sam se sa njima vozio, tako da su oni neko  vreme mislili da sam ja njihov kolega. Onda su me videli  na televiziji i shvatili da nisam.”

To znači da niste imali crtice u rezervi, nije postojalo nešto u fioci?

Dejan Grujić: „Ne, zato što je to sve vezano za datum. Mislim da mi se jednom u životu desilo da sam napisao jednu crticu i rekao ovo je tematska crtica, mogao bih da je sačuvam za nekad. Nikad je nisam iskoristio ako mi verujete.”

Gde ste nalazili inspiraciju za pisanje crtica?

Dejan Grujić: „Svuda. Od autobusa u kome se vozim, preko pijace gde kupujem voće i povrće, preko prodavnice gde biram meso, do sportskog igrališta gde idem sa komšijama da igramo fudbal. Baš svuda. I to se može pročitati u knjizi, ima preko sto crtica i u svakoj možete da pronađete gde je ,u stvari, ona nastala. Kako se došlo do nje, zašto sam ja pisao o njoj. Pritom, nije loše da ukucate na internetu neki datum i pojaviće vam se mnogo isečaka iz novina i siguran sam da će se naći neki koji je u vezi sa pričom koju ja pričam.”

Na promociji ste govorili o tome koliko su crtice uticale na Vas. Šta mislite, kako one utiču na nas čitaoce?

Dejan Grujić: „Mislim da ne utiču. Opet ću da vam pričam o tome kako zagađujemo prirodu, kako ne znamo da se ophodimo prema resursima, kako ne čuvamo našu zemlju. Kako opet pljujemo i radimo svašta nešto što nije kako treba. Ima mnogo toga što se ponavlja. Pravo da vam kažem, mislim da se mi nikada nećemo promeniti, iako pričamo da treba da se promenimo.”

Šta biste poručili mladim novinarima koji tek kreću da se bave ovim poslom?

Dejan Grujić: „Argumentovano, sa pokrićem o svemu o čemu pišete i o svemu što je vama zanimljivo, a što može da koristi onima za koje pišete. Radite tako da na nijednom sudu ne mogu da vas optuže i da za to platite kaznu jer niste baratali istinom dok ste radili prilog. Pišite i radite onako, da kad to napišete niko ne može da vas tuži, i ako vas tuži, izgubiće.”

društvo,promocijaknjige,životnacrticu,dejangrujic,radiobeograd202,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.