Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Održana promocija priručnika „Safebook” u Oficirskom domu

Anđela Stajkov 26.11.2021. Komentari

„Klub za osnaživanje mladih (KOM 018)” održao je promociju priručnika „Safebook” 25. novembra u velikoj sali Oficirskog doma. Priručnici su predstavljeni u pilot-izdanju na engleskom jeziku, a uskoro se očekuje i primerak na srpskom. Teme koje su se obrađivale na promociji obuhvatale su vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje i teme diskriminacije. 

Foto: Petra Stamenković

Na početku programa naznačili su da im je posebno drago što je okupljanje baš 25. novembra, jer se tim datumom obeležava Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, što je ujedno i jedna od glavnih tema kojima se KOM 018 bavi. Prisutnima se obratila predsednica kluba za osnaživanje mladih KOM 018, i menadžerka ovog projekta Sanja Tošić, koja je predstavila šta su oni sve radili u okviru projekta. Omogućeno nam je da radimo ogroman broj treninga, međunarodnih i lokalnih radionica i imali smo priliku da se družimo sa omladinskim radnicima i mladima, ne samo iz Evrope nego i širom sveta, objasnila je Tošić i naglasila da su najveći deo svojih aktivnosti radili kroz Erasmus+ program, jer je upravo to program za mlade.

Priručnik predstavlja inovativnu metodologiju koja uključuje radionice i kreativne alate. I sve radionice koje se nalaze u priručniku su iznova stvarane. Priručnik sadrži pet glavnih segmenata: nasilje na internetu, diskriminacija, vršnjačko nasilje, zloupotreba psihoaktivnih supstanci i alkohola i mentalno zdravlje mladih u doba pandemije. Sam projekat se sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Italije, Hrvatske i Severne Makedonije, a kofinansiran je od strane Erasmus+ programa Evropske Unije. Projekat traje od 1. marta do 30. novembra. Fokus svih radionica je svakako na žrtvama, ali deo radionica je posvećen i onima koji vrše vršnjačko nasije, kako bi mogli da prepoznaju karakteristike i žrtve i nasilnika. Zatim, kako da kažu NE i na koji način da odgovore na različite vrste provokacije. Sastavni deo radionice je i razumevanje posledica vršnjačkog nasilja. Cilj je da se mladi ohrabre da razumeju i preduzmu ličnu odgovornost za svoje postupke i postupke grupe kojoj pripadaju objasnio je potpredsednik kluba Nikola Božanović.

261000384 642663953394702 745831333119448849 n

Foto: Petra Stamenković

Neke od tema su i osnovni pojmovi nasilja na internetu, analiza termina i različite situacije. Na koji način da kreativno pišu i kako da sagledaju negativne kometare, kao i kako stvoriti bolji uticaj društvenih mreža na naše živote. Tema diskriminacije je dobila svoje mesto u knjizi, i u njoj se govori o unapređivanju kritičkog mišljenja, vrstama diskriminacije i samim iskustvima. Takođe, tema koju nikako ne treba zanemariti jeste zloupotreba psihoaktivnih supstanci, koja je ujedno i usko povezana i sa segmentom mentalnog zdravlja. U okviru nje govorilo se o vrstama droga koje su dostupne u svim zemljama partnerima, na koji način se droga može prepoznati i koji su sve efekti droge. Poseban akcenat stavljen je i na to kako možemo sebe usrećiti bez korišćenja ovih suspstanci.

Na samom kraju priručnika izdvojene su najbitnije informacije programa Erasmus+. Poglavlje se sastoji od glavnih i specifičnih ciljeva čitavog programa, neki generalni podaci o načinima na kojima može da se aplicira za projekte u okviru ovog programa, kao i uloga i način rada nacionalnih agencija. Imali smo težak zadatak da, pored svih priručnika koji postoje na ovom svetu, mi stvorimo nešto novo, rekao je Božanović i dodao da sve teme koje su obrađene kroz priručnik su logički povezane i mogu se upotrebljavati zajedno.

Svi oni koji budu bili zainteresovani da se priključe bilo kojoj radionici, bilo da je vezana za ove teme ili mnoge druge, moći će u bilo kom trenutku da se prijave ili putem sajta i društvenih mreža ili lično. Njihova adresa je Dušanova 78b.

Za informacije o priručniku zainteresovani mogu posetiti njihov instagram profil ili stranicu.

društvo,kom018,Priručnik,mladi,erasmus+,mentalno zdravlje,diskriminacija,vršnjačko nasilje,zavisnost,društvene mreže,safebook,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.