Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Uskoro nova onlajn-platforma za podkaste i savete za održiv način života

Milena Živanović 19.11.2021. Komentari

Kako bi se na koristan način rešili viška hrane, upravljali otpadom i rešili još mnogo problema o održivom životu u gradovima, nastala je inicijativa „Future Generations” – „Akcelerator za proaktivne građane i održivo društvo”. Ove teme biće obrađene u „Future generations podkastu”. Uskoro će se razviti i onlajn-platforma koja će obuhvatiti sve epizode, kao i praktične primere održivog načina života.

Foto: unsplash.com

Platforma nastaje sa željom da se na jednom mestu okupe stručnjaci, aktivisti i građani. Milena Banić je jedna od inicijatorki i ona smatra da će se građani na ovaj način informisati o važnosti svih aspekata održivog razvoja, upravljanju otpada i rešavanja gradske buke. – To su sve teme koje nas kao građane mogu inspirisati na promene da živimo održivo u gradovima. Trenutno radimo na razvijanju jedne edukativno-zagovaračke platforme koja će zapravo pratiti teme epizoda, ali će produbiti teme, tako da će davati dodatne informacije građanima na svaku pojedinačnu temu i davati primere načina održivog života – rekla je Banićeva. Takođe, smatra da građani zbog brzog načina života nemaju vremena za sve to, zato će platforma dosta olakšati.

Epizoda Otpad kao resurs, koja je već izašla, bavi se rešavanjem problema otpada i motiviše građane da što je više moguće smanje svoj otpad. U ovoj epizodi su gostovali eksperti iz te oblasti i iskusni aktivisti koji se bave ovim problemima, a u podkastu su bili aktivni i građani koji su davali svoje praktične savete. Najbitnije je podići svest o ovome i aktivirati što veći broj građana. U ovom trenutku razmatramo i uključenje drugih društvenih platformi. Planiramo jedan čelndž o održivom načinu života, koji će, takođe, građanima koji su zainteresovani davati određene zadatke i motivisati ih na dnevnom nivou da menjaju svoje navike. Razvijamo mreže saradnje sa postojećim organizacijama i inicijativama, ali i sa drugim zainteresovanim stranama koji rade sličnu stvar kao i mi - ističe Banićeva. 

Veliku pomoć u vidu pripreme i razmatranja same ideje pružila im je ORCAORCA je organizacija civilnog društva koja pomaže ljudima u Srbiji i na Zapadnom Balkanu da brinu o prirodi i dobrobiti životinja kako bi ostvarili lični, ekonomski i društveni razvoj. Svoju misiju ostvaruju kroz javno zastupanje, istraživanje, obrazovanje i praćenje primene politika i propisa. Utičemo na usvajanje boljih zakona, njihovo sprovođenje i promenu kulture društva u odnosu na prirodu i životinje.

 

društvo,onlajn platforma,podkasti,održiv način života,otpad,svest,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.