Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Uzbunjivači u zdravstvu — cena ljudskog života ili opstanak na funkciji

Petra Pančić 19.11.2021. Komentari

U prostorijama „Media i reform centra”, u organizaciji regionalnog centra „Mobing”, u petak 19. novembra u 12 časova održana je konferencija za medije. Na konferenciji govornici su medijima izneli probleme u vezi sa mobingom, sa kojima se susreću na svojim radnim mestima.

Foto: Magdalena Kostić

Prisutnim medijima obratili su se lekarka iz Hitne pomoći Doma zdravlja Bor dr Vesna Plešić, lekar-uzbunjivač iz Hitne pomoći iz Niša dr Miodrag Branković, osnivač pokreta Meri – pravo na život iz Beograda Dejan Zejnula i moderatorka ispred Regionalnog centra Mobing iz Niša Aleksandra Barton.

Govornici su iz ličnih iskustava i iskustava svojih kolega izneli probleme sa kojima su se susretali, kao i povodom čega su se obraćali zaštitniku građana nadležnim službama, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i nadležnim inspekcijskim službama. U vezi sa propustom u profesionalnom radu, govornici su izneli pred novinare i skup dokaza u vidu pisanih dokumenata kojima su se obraćali pomenutim institucijama i organima. Na konferenciji dr Vesna Plešić upoznala je prisutne sa problemima sa kojima se susretala u svom profesionalnom radu kao lekar iz Hitne pomoći Doma zdravlja Bor. Radila sam i pomagala kovid pacijentima i više nego što su procedure zahtevale – rekla je. Istakla je da zauzvrat nije dobila nikakve benificije i da je pored svog posla lekara radila i kao pozornik, za šta nije imala konkretno zaduženje. Govornici su rekli da je ovakvih slučajeva puno. Lekar iz Hitne pomoći iz Niša navodi da od tri upozorenja za dobijanje otkaza od strane poslodavca dva su preinačena u novčanu kaznu, dok se za treće čeka ishod.Magdalena Kostić

Foto: Magdalena Kostić

Prezenteri na konferenciji naveli su i apostrofirali sledeće probleme sa kojima su se susretali lično ili sa kojima su se susretale njihove kolege: pretrpljen mobing, uskraćene pripadajuće benificije, pretnja otkazima, novčano kažnjavanje, kao i položaj uzbunjivača u profesionalnom zadatku u vreme pandemije uzrokovane virusom korona.

društvo,zdravstvo,mobing,Media i reform centar,kovid19,konferencija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.