Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Održan trening medijske pismenosti „Saznaj i razaznaj” 

Emilija Miliev 18.10.2021. Foto Komentari

Preko platforme Zoom održan je 16. i 17. oktobra onlajn trening medijske pismenosti „Saznaj i razaznaj”. Trening je održan na čelu sa novinarom i trenerom medijske pismenosti Aleksandrom Đokićem i radijskom novinarkom Mirom Đurđević. Govorilo se o najviše konzumiranim medijima, aplikacijama koje nas „prate”, manipulitivnim strategijama medija, a i nešto više o načinu prikazivanja žena, muškaraca i nacionalnih manjina u reklamama.

Foto: privatna arhiva

Glavni motiv ove radionice bio je da se nešto novo sazna, nauči, prouči i prokomentariše na temu medija. Učestvovali su ne samo studenti novinarstva, već i studenti drugih departmana i fakulteta, kao i mnogi profesori iz drugih gradova. Tema su bili mediji, na koji način se oni konzumiraju i u kojoj meri, da li se više koriste društvene mreže i internet od štampanih medija i televizije. Prvog dana su se svi učesnici radionice upoznali preko aplikacije Padlet u kojoj su pisali svoje ime i prezime i tri informacije, od kojih jedna nije bila istinita. Kratkim upoznavanjem svih na radionici, imali su zadatak da pogode koja informacija nije bila tačna. Bio je to kratak uvod u prezentaciju DEO A: Naše medijsko okruženje i odgovore na sva pitanja. U prezentaciji su govorili šta su to mediji, koliko danas postoji medija, koji su izvori medija i šta se sve danas koristi kao medij. Navedeno je da u Srbiji postoji čak 2.508 medija, od čega je 937 novina, 333 radio-stanica, 244 TV-stanica, 835 onlajn-medija, 28 agencija i 131 onih ostalih vrsta. Kroz radionicu Moje medijsko okruženje učesnici su govorili o tome koje medije najviše koriste i preko kojih se najviše informišu: televiziju, štampane medije, radio, društvene mreže i internet. Zaključak je bio taj da se u poslednje vreme sve manje prati televizija, tj. samo neke pojedine emisije poput Slagalice, Potere i ostale koje su informativnog karaktera; radio se prati samo u kolima, a sve više se saznaje iz informacija na Internetu i preko društvenih mreža. 

Drugog dana treninga medijske pismenosti saznali smo šta je to strategija manipulacije, koje sve vrste manipuacije postoje, kao i koje aplikacije nas posmatraju. Tako aplikacija Fejsbuk ima na stotine podataka o nama, Gugl zna gde smo bili i ostalo. Kratka prezentacija nam je omogućila da lakše prepoznamo mnoge vrste preko kojih mediji dospevaju do korisnika, pa one mogu biti pozitivne i negativne. Preko kvizova smo se malo zbližili i shvatili da je komunikacija ono što najviše čoveku treba. Prvi kviz je bio Sloboda izražavanja. Učesnici su pogađali šta je to dozvoljeno u medijima, a šta nije; dok je drugi kviz bio Vlasnici medija gde su prezentovani mediji i zadatak je bio pogoditi ko je vlasnik kog medija. Sledeći zadatak je bio organizovan u grupama i svako je imao zadatu ličnost koja ima svoja interesovanja, profesiju, stranice na Fejsbuku koje je pretraživala u poslednje vreme, a isto tako i lajkovane stranice. Na osnovu toga trebalo je odabrati koje bi stranice bile preporučene korisnicima. Osim kratkih radionica, prezentacije o stereotipima su preovladavale u poslednjem satu radionice. Najčešće su stereotipno predstavljene žene i to u reklama za neki deterdžent ili neki prašak, a u reklamama za muškarce bile su diskriminisane.

20211016 162254

Foto: privatna arhiva

Reklame o nacionalnim manjinama, u svakom od prisutnih, probudile su tugu i razočarenje, jer su tu uglavnom bila predstavljena mala i izgladnela deca iz Afrike, ali sa puno nade. Za kraj radionice, kroz prezentaciju, predstavljen je problem Genocid u Ruandi u kome je pobijeno mnogo ljudi 1994. godine. I prvog i drugog dana analizirani su mnogi medijski sadržaji i naslovi iz tabloidnih novina, tačnije, preko točka emocija, na koji način je vest uticala i kakvu je emociju probudila u nama. Svaka vest je kod mnogih probudila razna osećanja: tugu, radost, smeh, razočaranje i na osnovu toga diskusija se polako kretala u zadatom pravcu.

 

društvo,mediji,radionica,saznaj i razaznaj,Aleksandar Đokić,trening,medijska pismenost,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.