Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Diploma u ruke i pravac biro

Jelena Ilić, Jovana Kovačević i Nataša Spasovski 1.10.2021. Komentari

Šta nakon fakulteta? Ovo je pitanje koje svaki student kad-tad postavi sebi. Nakon diplomiranja uglavnom sledi potraga za poslom u struci, što, pogotovo u Srbiji, nije lak zadatak. Može se reći da to važi za svakoga, pogotovo za mlade i za studente. Ipak, mladi se, ne samo u Srbiji već i u Evropi, izdvajaju kao ranjiva kategorija kada je reč o zapošljavanju. Ali kako se tačno kotiraju mladi na tržištu rada?

Foto: pexels.com

Prema različitim istraživanjima, broj nezaposlednih među mladima smanjio se tokom poslednje decenije. Prema izveštajima iz 2011, mladi, u koje spadaju ljudi od 15 do 30 godina, teže su nalazili posao nego neke ranjivije kategorije stanovništva u Srbiji. Početkom 2011, stopa nezaposlenih među mladima iznosila je 50,9 procenata, da bi do 2019. taj broj bio smanjen na 27,5 procenata. Mladi su 2020. godine činili oko 20.5 procenata svih nezaposlenih u Srbiji, što je jedna petina stanovništva. Kada se uzme u obzir da su mladi kategorija koja je najvećim delom sposobna za rad i dovoljno obrazovana za obavljanje različitih poslova, ovo smanjenje stope nezaposlenosti mladih čini se nedovoljnim.

Šta predstavlja najveću prepreku pri zapošljavanju mladih? Neki bi rekli da je to nedostatak iskustva. Kada završe srednju školu ili fakultet, mladi su potkovani teorijskim znanjem, ali velikoj većini nedostaje praktičnog iskustva. Ipak, postoje mnogi mladi koji počnu da rade već tokom školovanja.

Za naš list studenti novinarstva Filozofskog fakulteta u Nišu rekli su nešto više o svom radnom iskustvu. Smatram da je jako teško pronaći posao u struci, pogotovo ako se školujete za neku osetljivu profesiju kao što je novinarstvo. Uzmemo još u obzir da studenti nakon završenog fakulteta nemaju nikakve garancije da ce biti zapošljeni u struci, izjavio je Stefan Petković o tome kako je biti student i raditi van struke. Imam iskustva van svoje profesije kao što je rad u trgovini i ugostiteljstvu. Svaki posao mi je na neki način pomogao da se izgradim kao ličnost i naučim nešto novo. Manjak iskustva u mojoj profesiji će mi definitivno predstavljati problem u nalaženju adekvatnog posla, dodaje Stefan.

 Stefan Petković tokom razgovora za SDL/Foto: Nataša Spasovski

Stefan Petković tokom razgovora za SDL; Foto: Nataša Spasovski

Aleksa Rajković objašnjava nam kako je danas teško naći posao novinara Danas je veoma mali broj novinara zapravo školovan za posao kojim se bave. Do nedavno sam radio kao kuvar u jednoj niškoj kafani, isključivo zbog ljubavi prema kulinarstvu i nadam se da ću nakon završenog fakulteta otvoriti svoj restoran, a novinarstvo ostaviti po strani dok je ovako kritična situacija u medijima. – bio je iskren Aleksa.

Nesumljivo je da sticanje radnog iskustva tokom studija može olakšati zapošljavanje studenata nakon završetka fakulteta. Ali šta je sa onima koji su se potpuno posvetili studijama? Je li u redu stavljati ih u nepovoljniji položaj od onih koji su radili tokom studija?

U neku ruku mislim da će mi manjak iskustva biti problem jer većina poslodavaca danas traži minimalno godina dana iskustva u datoj struci, kaže Teodora Marković, koja je diplomirala u junu ove godine na departmanu za Komunikologiju i novinarastvo Filozofskog fakulteta. Teodora je tek od nedavno počela da traži posao u struci i smatra da ima dobrih poslovnih ponuda za mlade koji žele da rade u oblasti marketinga ili novinarstva.

Uprkos sveopštem stanju u našoj državi, mladi sa kojima smo razgovarali su poprilično optimistični kada se radi o nalaženju posla. Ipak, većinu njih karakteriše teorijsko znanje o struci, uz jako malo ili nimalo praktičnog iskustva.

S obzirom na potražnju moje profesije na tržištu nije mi bilo teško, čest je slučaj da studenti dobiju posao već na trećoj godini studija, rekao je Nikola Božinović, programer koji je na master studijama na Elektronskom fakultetu. Našao sam posao nepunih mesec dana nakon diplomiranja [na osnovnim studijama], bilo je ponuda i tokom osnovnih studija, tako da nije bilo teško jer sam uvek imao neku opciju – rekao je Nikola.

Pomenuta iskustva ističu važnost prakse u struci koja bi omogućila lakše zapošljavanje. Osim toga, volja za određenim poslom i ambicija su takođe ključne stvari neophodne kako bi se mladi zaposlili i ostvarili u svojoj profesiji.

društvo,mladi,studenti,posao,struka,Zapošljavanje,diploma,iskustvo,fakulteti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.