Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

„Zmajeva griva” kroz viteški festival oživela srednjovekovnu kulturu

Petra Pančić i Jelena Ilić 11.7.2021. Komentari

Peti po redu festival srednjovekovne kulture i viteštva „Zaštitnici Tvrđave” u organizaciji niške družine „Zmajeva griva” održan je 10. i 11. jula u niškoj Tvrđavi. Članovi viteške družine su bliže objasnili srednjovekovne borbe i načine tadašnjeg života kroz izradu oružja, kuhinju i razne manifestacije. 

Foto: Jelena Ilić

I ove godine viteške družine pokušale su svima da pokažu način života naših slavnih predaka i srednjovekovnu kulturu. Iza zidina niške Tvrđave posetioci su mogli da gađaju lukom i strelom, oprobaju se u jahanju konja,  prošetaju kroz viteško selo, izbliza vide njihovo oružje i saznaju od čega i kako se pravilo. Pored toga održale su se viteške borbe, prikaz borbe vitezova iz vremena Nemanjića. Program je bio namenjen i starijima i mlađima. Ovo je peta godina kako se festival organizuje. Trenutno na festivalu imamo više udruženja koja se bave rekonstrukcijom srednjeg veka iz Srbije, udruženje iz Kraljeva, Stalaća, Kuršumlije – govori član viteške družine, Dušan Ljubisavljević.

217053900 1396269024076439 4920560160394005686 nFoto: Jelena Ilić

Trudimo se da pokažemo mladim naraštajima i savremenom svetu kako je bilo u tom dobu, kako su ljudi morali da se bore za hranu, kako su morali da se bore da bi se osposobili za napade  ističe član viteške družine, Darko Milenković, i dodaje da su vojnici u srednjem veku imali takmičenja, turnire, boht koji je jedan od najstarijih sportova u svetu da bi ostali u kondiciji u slučaju napada Turaka ili bilo kog neprijatelja. U srednjovekivnim manifestacijama se ističu i srednjovekovni zanati kao i kuhinja, načini proizvodnje i materijali od kojih se izrađuju lukovi i strele.

777Foto: Petra Pančić

Kada se pun oklop pojavio oko 14. i 15. veka mač ratnika nikakvu efektivu nije imao, uvek se gledalo gde ima pukotina: vrat, pazuh, ispod oklopa ili bilo gde može proći oštrica objašnjava Milenković i otkriva neke od taktika srednjovekovnih borbi. U oba dana su održana velika takmičenja, prvog dana se odigralo takmičenje mačevanja, a narednog takmičenje u streličarstvu između učesnika.

društvo,viteški festival,Zaštitnici tvrđave,srednjovekovna istorija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.