Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Regionalna konferencija iz oblasti novinarstva i komunikologije u onlajn ruhu

Sonja Stefanović 20.5.2021. Komentari

Regionalna konferencija pod nazivom „30 godina obrazovanja iz oblasti novinarstva i komunikologije u bivšim komunističkim zemljama Istočne Evrope. Od borbe za slobodu izražavanja do digitalnih komunikacija“, održaće se od 20. do 21. maja u onlajn formatu sa više od 120 nastavnika i istraživača iz polja novinarstva i komunikologije koji učestvuju iz ukupno 13 zemalja.

Foto: unsplash.com

Konferencija će biti posvećena temama koje se odnose na obrazovanje u oblasti novinarstva i komunikologije u poslednjih 30 godina i analiziraće se profesionalni razvoj na polju javnih komunikacija. Među ovim temama biće one koje su posvećene komuniciranju u vreme pandemije, uticaju lažnih vesti na javnost, odnos između medija i populističkih trendova, i slično. 

Kako se navodi u saopštenju, teme učesnika iz celog sveta su od velikog značaja pogotovu danas kada se svet suočava sa krizom na medicinskom, društvenom i ekonomskom nivou, a koja se istovremeno manifestuje i kao komunikacijska kriza. Novinari i stručnjaci u komunikaciji i oglašavanju moraju dobro da obavljaju svoje profesionalne uloge, a ovo vreme krize još jednom je pokazalo esencijalnu ulogu koju mediji i komunikacija igraju u demokratskom društvu.

pexels ivan samkov 4240610

 Foto: www.pexels.com

Učesnici konferencije su sa 25 različitih univerziteta, istraživačkih centara (kao što su Rumunska akademija i Evropski institut za edukaciju iz komercijalnih komunikacija – Edcom) i međunarodnih profesionalnih organizacija (kao što je Internacionalna asocijacija za oglašavanje – IAA). Konferencija je u organizaciji Fakulteta za novinarstvo i komunikološke nauke Univerziteta u Bukureštu (FJSC), i u saradnji sa Fakultetom za novinarstvo i komunikološke nauke Univerziteta Moldavije, Departmanom za komunikologiju i novinarstvo Univerziteta u Nišu (Srbija) i Fakultetom za novinarstvo i mas-komunikacije Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ iz Sofije (Bugarska). 

Fakulteta za novinarstvo i komunikološke nauke Univerziteta u Bukureštu (FJSC) je prvi fakultet za novinarstvo osnovan posle 1989. u Rumuniji i nacionalno i međunarodno je priznat kao mesto za profesionalnu obuku na polju komunikoloških nauka. Univerzitet u Bukureštu je osnovan 1864. godine i trenutno se sastoji od 20 fakulteta i njihovih departmana. On je takođe i prvi univerzitet u zemlji po pitanju obuke i istraživanja na akademskom nivou.

 

compare fibre fRGoTJFQAHM unsplash

Foto: unsplash.com

Cilj konferencije je da naglasi korist koju društvo kao celina može imati od naučnih debata u vezi sa misijom i profesionalnom praksom novinara i komunikatora. Detalji programa se mogu videti na linku, a konferencija se može pratiti na linku za javni pristup.

regionalna konferencija,novinarstvo i komunikologija,društvo,digitalno komuniciranje,Univerzitet u Bukureštu,fakulteti,uloga novinara,demokratija,razgovor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.