Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Svetski dan slobode medija i sve teži položaj novinara

Milica Stojanović 3.5.2021. Komentari

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja širom sveta i cilj jeste približavanje svesti o značaju slobode medija i pravo na slobodu izražavanja. Ovo je dvadeseti put kako se obeležava, a ovogodišnja poruka je da treba poštovati prava i slobodu izražavanja novinara.

Foto: pexels.com

Ovaj dan se u medijima širom sveta obeležava akcijom Pet minuta gromoglasne tišine kojom se skreće pažnja na nikad teži period novinarske profesije kao i položaj novinara. Od 2014. godine u Srbiji se beleži opadanje medijske slobode. Prethodna godina za mnoge novinare ostaće upamćena po fizičkim i verbalnim napadima, posebno lokalnih medija. Zbog toga je UNS (Udruženje novinara Srbije) zatražilo određene zahteve koji bi poboljšali prava novinara i medijskih radnika.  

U mnogim zemljama na Balkanu sloboda medija nije potpuna zbog brojne politizacije medija. Bezmali broj novinara širom sveta stradao je na terenima ili pretrpeo brojne napade. Mnogi smatraju da treba podići svest o ovoj temi kako ne bi dozvolili dalji pad ove profesije. Nezavisno društvo novinara pozvalo je elektronske medije i redakcije da se priključe akciji i zajedno obeleže ovaj dan, jer javno informisanje se sve više suočava sa problemima. Odluka o obeležavanju ovog dana doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1993. godine.

Izvori: www.pakt.org.rs www.centralmedia.rs

društvo,svetski dan slobode medija,mediji,uns,novinarstvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.