„Istinomer” u saradnji sa organizacijom Transitions Online iz Češke organizuje dve edukativne sesije o borbi protiv dezinformacija tokom izbornih kampanja u četvrtak, 9. i 16. novembra sa početkom od 16 časova. Sesije će biti održane onlajn putem Zoom platforme u trajanju od po 90 minuta. Predavaće analitičarka i projektna menadžerka u Demagog.sk, Veronika Hincová Frankovská i glavna urednica u Lakmusz.hu, Blanka Zoldi.

Tokom ovih sesija, učesnici će imati priliku da nauče kako da se upuste u analizu aktuelnih tehnika manipulacije informacijama tokom izbornog perioda. Učesnici će imati i mogućnosti da kroz konkretne primere nauče kako fektčeking mediji razotkrivaju dezinformacije i analiziraju manipulativan sadržaj koji se deli u medijima ili je viralan na društvenim mrežama. Najveći fokus biće na uticaju i korišćenju veštačke inteligencije u stvaranju manipulativnih sadržaja u izbornom kontekstu.

Sesije su namenjene novinarima i novinarkama, kao i studentima novinarstva koji žele da se pripreme za praćenje dezinformacija tokom izbora.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do utorka, 7. novembra putem formulara, nakon čega će prijavljeni dobiti link za pristup sesijama.

O autoru